Νέα

Στείρωση του Σκύλου

By 13/09/19 29th, 2020 No Comments

Η στείρωση αποτελεί μια επέμβαση ρουτίνας, η οποία γίνεται εύκολα πλέον σε κάθε κτηνιατρείο. Κατά τη στείρωση αφαιρούνται τα όργανα αναπαραγωγής του σκύλου. Στους αρσενικούς σκύλους αναφερόμαστε σε ορχεκτομή, αφαίρεση δηλαδή των όρχεων ενώ στους θηλυκούς σκύλους αναφερόμαστε σε ωοθηκύστερεκτομή δηλαδή αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας.

Τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της στείρωσης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: οφέλη στην υγεία του σκύλου και οφέλη στην ψυχολογία αυτού. Όσον αφορά τον αρσενικό σκύλο, η ορχεκτομή επιδρά θετικά στην υγεια του ζώου: • προλαμβάνοντας την εμφάνιση καρκίνου των όρχεων, του προστάτη καθώς και άλλων παθήσεων των όρχεων και του προστάτη • μείωνοντας την πιθανότητα εμφάνισης περινεικής κήλης σε μεγαλύτερους σε ηλικία και μη στειρωμένους σκύλους Στον τομέα της ψυχολογίας • μείωνει την επιθετικότητα, μείωνει τους καυγάδες και κατ’ επέκταση τους τραυματισμούς που οφείλονται σε αυτούς • αποτρέπει την τάση φυγής από το σπίτι προς αναζήτηση θηλυκού • και συντελεί στον περιορισμό άλλων ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως το μαρκάρισμα του χώρου με ούρα ή την προσπάθεια ζευγαρώματος με αντικείμενα/ανθρώπους. Κατά τον ίδιο τρόπο, στο θηλυκό σκύλο η ωοθηκυστερεκτομή • προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου των μαστών (μάλιστα όσο νωρίτερα γίνει η στείρωση τόσο περισσότερο εξαλείφονται αυτές οι πιθανότητες), καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών καθώς και μολύνσεων της μήτρας (πυομήτρα). • Εξαλείφει τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. • Εξαλείφει τον κίνδυνο ορμονικών διαταραχών • Μας απαλάσσει από τον οιστρικό κύκλο κάθε 6-8 μήνες, η διάρκεια του οποίου μπορεί να είναι έως και 3 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια του κύκλου αυτού υπάρχουν έντονες, δυσάρεστες οσμές και αίμα ενώ το ζώο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο και να έχει τάσεις φυγής. Για όλη τη διάρκεια του οίστρου έξω από το χώρο του θηλυκού κατασκηνώνουν τα ερωτοχτυπημένα αρσενικά. Η στείρωση δεν επεμβαίνει σε καμία περίπτωση στο χαρακτήρα του ζώου. Τα στειρωμένα σκυλιά δεν γίνονται παθητικά όπως αρέσει σε πολλούς να λένε χρησιμοποιώντας κάτι τέτοιο σαν δικαιολογία για να μην προβούν σε στείρωση του ζώου τους. Ένα χαρούμενο και ζωηρό σκυλί θα παραμείνει ένα χαρούμενο και ζωηρό σκυλί.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία;

Η σεξουαλική ωρίμανση του αρσενικού αλλά και του θηλυκού σκύλου έρχεται γύρω στους 6-7 μήνες (υπάρχουν αποκλίσεις ανάλογα με τη φυλή). Για την αποτροπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, για την εξάλειψη των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνων του μαστού, της μήτρας, των όρχεων και του προστάτη καθώς και άλλων ορμονικών μεταβολών, είναι καλό να στειρωθεί πριν φτάσει σε αυτήν την ηλικία.

Πως γίνεται;

Αρχικά θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού. Θα σας ζητηθεί να φέρετε το κατοικίδιο σας για εξετάσεις και προαναισθητική εκτίμηση μερικές μέρες πριν γίνει η επέμβαση. Η στείρωση είναι μια συνηθισμένη επέμβαση η οποία γίνεται με χορήγηση γενικής αναισθησίας. Για τη σωστή χορήγηση αυτής, θα σας ζητηθεί να μην ταίσετε το σκύλο σας για τουλάχιστον 12 ώρες πριν από το χειρουργείο. Ο σκύλος σας θα παραμείνει αρκετές ώρες μετά την επέμβαση στο κτηνιατρείο προκειμένου να ξυπνήσει και να αναρρώσει από την αναισθησία. Θα μπορέσετε όμως να τον πάρετε την ίδια μέρα στο σπίτι. Αμέσως μετά το χειρουργείο και μόλις πάρετε το σκύλο σας στο σπίτι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που χρειάζεται να κάνετε καθώς ο χρόνος αποκατάστασης του ζώου μετά τη στείρωση είναι ιδιαίτερα ταχύς. Καλό είναι να περάσετε την πρώτη νύχτα μαζί καθώς η αναισθησία προκαλεί δυσφορία και αποπροσανατολισμό με αποτέλεσμα ο σκύλος σας να παρουσιάζει αστάθεια στο βάδισμα αλλά και να παραπονιέται και να κλαίει. Αυτό δεν ισχύει για την ακριβώς επόμενη ημέρα. Την ημέρα του χειρουργείου θα παραμείνει νηστικός ακόμα και μετά την επιστροφή του στο σπίτι. Την επόμενη μέρα θα μπορεί να φάει κανονικά. Κατά τη διάρκεια της ίδιας της επέμβασης χορηγούνται αντιβιοτικά και παυσίπονα. Μετά την επεμβαση αν κριθεί απαραίτητο θα σας ζητηθεί να δώσετε αντιβίωση και παυσίπονο στο σπίτι στο πλαίσιο της μετεγχειρητικής φροντίδας του σκύλου σας. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα. 10 μέρες περίπου μετά την επέμβαση αυτά μπορούν να αφαιρεθούν. Αν κριθεί απαραίτητο θα μείνουν μέχρι να πέσουν μόνα τους. Η τομή της επέμβασης είναι πολύ μικρή και ο σκύλος σας πιθανότατα να μην την ενοχλεί. Αν όμως κατι τέτοιο συμβεί, αν δηλαδή ο σκύλος γλύφει ή ξύνει, τότε θα χρειαστεί να μπει κατάλληλο κωνικό χωνί για να αποφευχθεί τραυματισμός.

Copyright © 2024 All Rights Reserved ® | Δανάη Μαρκάκη
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy